Recept från Maria Jackay
Recept från Maria Jackay

Hel kanin i ugn.

Kanin tillagas ALDRIG över 150 grader

1 hel kanin
Kryddor man tycker om. Jag använder gärna lite sambal oelek, flädersirap eller honung.
Soya
Rapsolja
Salt o peppar

Sätt ugnen på 150 gr.
Blanda ihop kryddor, soya, olja. Det söta penslas på den sista kvarten.
Pensla/ häll över kaninen både ut och invändigt. Gör gärna mycket så den kan ligga i den kryddiga oljan i långpannan, då kan man bara ta penseln och dutta på lite då och då.
Vänd några gånger och pensla varje gång.
Efter ca 1,5 timma är den klar.

Njut tillsammans med en rotfruktsgratäng eller stuvad palm/grönkål.

Kanin a là Normandie
Ingredienser
1 1/2 kilo kanin i bitar
1 dl olivolja
Margarin
1-2 lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 morot
1 grön paprika ( el. röd)
400 gram svampar i konserv
1 kryddmått muskotnöt
2 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde( ev. mer om behövs)
Salt
Svartpeppar

Värm olivolja och margarin i en kastrull.
Lägg i kanin bitarna, och stek de tills de får en gyllenbrun färg.
Ta upp kaninbitarna och lägg dem på ett fat. 
Skala och skiva löken, lägg i kastrullen samt pressa i vitlöken. Skala och skiva moroten. Skär paprikan i bitar. Lägg det i kastrullen, samt svamparna.
Koka ihop allt ca 5 minuter.
Ta i kaninen, och häll i det vita vinet.
Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
På med locket och låt det små puttra i 1 timme, eller tills köttet mjuknat.
Kolla kastrullen lite då och då, om det behövs tillsättas lite extra vatten.
När köttet är mört, blanda matlagningsgrädden med 2-3 msk av vätskan.
Häll det sedan över kaninen och rör försiktigt runt lite.
Severa gärna med tagliatelles och en sallad. 

Kanin i cider med smörstekta äpplen

Kaninen blir utsökt när den får puttra i cider och senap. Några söta smörstekta aromatiska äpplen får göra grytan sällskap.
Ingredienser för 4 portioner
1 hel kanin, styckad i 8 bitar
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk grovkornig dijonsenap, eller annan osötad senap
1 liter torr äppelcider
4 lökar
1 vitlök, delad i klyftor
1 knippe timjan (1/2 kruka ungefär)
1 lagerblad
2 äpplen (Aroma), grovt skivade
1 msk socker
Salt
Peppar
Stycka kaninen i 8 bitar. Baksteken delas i två bitar, sadeln i fyra bitar och framdelen i 2 bitar. Mjöla bitarna och lägg på en tallrik.
Grovhacka löken och dela vitlöken i klyftor. Den behöver inte skalas.
Stek kaninen i smör och olivolja till den fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt löken och vitlöksklyftorna och stek ytterligare 5- 10 minuter. Häll på cider och tillsätt senap, honung, timjan och lagerblad och sjud i ungefär 45 minuter. Skala äpplena och skiva dem grovt. Smält en msk socker i en stekpanna och tillsätt därefter smör och äppelskivor. Stek tills de fått en fin karamelliserad yta. Smaka av kaningrytan med salt och peppar och servera med klyftpotatis, smörstekta äppelskivor och lite ruccolasallad.

Kaningryta från Provence
Ingredienser
1 kanin, ca 1,4 kg
6 schalottenlökar
1 kg tomater
5 msk olivolja
2 kvistar persilja
1 kvist oregano
3 kvistar kyndel
2 vitlöksklyftor
Salt
Nymald svartpeppar
6 skivor bacon

Stycka kaninen i sex delar och var försiktigt så att inte benen splittras. Skala och hacka schalottenlökarna. Skålla och skala tomaterna och skär dem i bitar.

Hetta upp 2 msk olja i en gryta eller stekpanna. Lägg i köttet och bryn det runt om. Ta upp köttet med en hålslev och lägg det på ett fat.

Tillsätt 2 msk olja till grytan och lägg i schalottenlöken. Fräs cirka tre minuter. Tillsätt tomaterna och örtkvistarna och låt puttra 15 minuter på svag värme.

Sätt ugnen på 210 grader. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem. salta och peppra kanindelarna runt om och rulla in varje del i en skiva bacon. Stick in en skiva vitlök mellan varje baconskiva och köttet.

Ta upp örtkvistarna ur grytan. Häll resten av oljan i en stor ugnsfast form. Lägg köttet i den ugnsfasta formen och häll på tomatsåsen. Salta och peppra och stek i ugnen 45 minuter.